Burdur İl Koordinatörlüğü

TOBB İLE ÜCRETSİZ IPARD PROJESİ HAZIRLAMA İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ


Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, IPARD kapsamında yatırımcılara ücretsiz proje hazırlama imkanı getiren işbirliği protokolünü imzaladı.

Pakdemirli, TOBB’da düzenlenen “IPARD Proje Hazırlama İş Birliği ve Eğitim Protokolü İmza Töreni”nde yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) Programı'nın uygulandığı 42 ilde TOBB bünyesindeki oda ve borsalar üzerinden yatırımcıların projelerini ücretsiz hazırlatabileceğini belirterek, proje hazırlama sürecinde oda ve borsalar tarafından hiçbir ücret talep edilmeyeceğini söyledi.

IPARD’a başvuru yapmak isteyen yatırımcıların mevcut durumda projelerini hazırlayıp TKDK’ya sunduklarını ifade eden Pakdemirli, şöyle konuştu:

“Projesi uygun görülüp kabul edilirse, danışmanlık kapsamında alacağı hibe ile, danışmanlık giderini karşılıyor. Projesi kabul edilmez ise, danışmanlık hizmetleri için yaptığı harcama cebinden gidiyor. Altını özellikle çizerek ifade etmek istiyorum. Proje hazırlama sürecinde oda ve borsalar tarafından, hiçbir ücret talep edilmeyecektir. Proje kabul edildiğinde, yatırımcılar, TKDK’dan alacakları danışmanlık desteğini, projeyi hazırlayan oda ve borsaya ödeyeceklerdir. Eğer projesi TKDK’nın değerlendirme sürecinde destek kapsamına giremezse, hiçbir ücret ödemeyecektir. TKDK, böylelikle bu proje ile, proje hazırlama konusunda oda ve borsalara eğitim verecek, proje hazırlama kapasitelerini güçlendirecektir. TOBB ile imzalayacağımız bu protokol ile, IPARD kapsamında STK’lar ile işbirliğini daha da genişletiyoruz. Projenin kazanımları yönüyle şimdiden hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.”

Avrupa Birliğine IPARD kapsamında verdiği desteklerden dolayı teşekkür eden ve bu desteklerin artırılması gerektiğini söylen Pakdemirli, kırsal kalkınmayı desteklemek için yoğun çalışmalarını sürdüren Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna, IPARD’ın yönetim otoritesi olan Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile eğitimlerin koordinasyonunda destek verecek Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesine teşekkür etti.

Hisarcıklıoğlu ise oda ve borsa çalışanlarını IPARD proje yazımı konusunda yetiştireceklerini dile getirdi.

TOBB olarak IPARD Programı'nın üyeleri tarafından en yaygın şekilde kullanılmasını çok önemsediklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “IPARD desteklerinden faydalanan 42 ildeki 77 ticaret borsamız ve ticaret borsası bulunmayan illerdeki 8 ticaret odamızla birlikte yani toplam 85 oda ve borsamızla üyelerimizin bu desteklerden daha çok faydalanması için taşın altına elimizi koyuyoruz. TOBB Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi (YET-MER) ile bu konuyu mesleki yeterlilik kapsamına alacağız.” değerlendirmelerinde bulundu.  

Pakdemirli ve Hisarcıklıoğlu, konuşmaların ardından protokole imza atarak, Türk yatırımcısına hayırlı olması temennisinde bulundu. Tören, katılımcılarla hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Törene, Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, TKDK Başkan Vekili Hakan Kalender, Tarım Reformu Genel Müdürü Hasan Özlü, Bakanlık bürokratları ile  TOBB yetkilileri ve IPARD’ın desteklediği 42 ilden gelen oda ve borsa temsilcileri



    Cimer