Burdur İl Koordinatörlüğü

IPARD PROJELERİNİN ÜCRETSİZ HAZIRLANABİLMESİ İÇİN TZOB’LA PROTOKOL


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) arasında “IPARD Hibeleri Kapsamında Küçük Ölçekli Projelerin Ücretsiz Hazırlanmasına Yönelik Eğitim ve Proje Hazırlama İşbirliği Protokolü” imzalandı.

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, TZOB’da düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, göreve geldiği ilk zamanlarda bir vatandaşın kendisine, proje hazırladığını ama proje geçmediği için çok mağdur olduğundan bahsettiğini söyledi.

    Bunun üzerine, durumu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı’na bildirdiğini ifade eden Fakıbaba, şöyle konuştu:

    “Gerekli talimatları verdim ve şunu söyledim: ‘Allah'a çok şükür sivil toplum örgütleri ile kendi arkadaşlarımız ile bu projeleri yapabilecek güçteyiz.’ Burada özellikle alt gelir grubundaki vatandaşlarımız gerçekten çok rahatsız oluyorlardı. Sağ olsunlar Sayın Başkan hem tarım il müdürlükleri hem de çok değerli sivil toplum örgütleri ile bir anlaşma yaparak, yapılması gereken önemli bir görevi ifa etmişlerdir. Bunun mutluluğunu Sayın Başkan da ve ben de yaşıyoruz, dolayısıyla hep beraber yaşıyoruz. Bu projenin hayırlı olmasını diliyorum. Bu işbirliğine verdiği destekten dolayı özellikle Sayın Şemsi Bayraktar’a ve Yönetim Kurulu’na teşekkür ediyorum. Bu işbirliği protokolü sayesinde IPARD hibelerinin daha etkin kullanımını ve geliri az olan küçük işletmelerin projelerini ücretsiz hazırlanmasına başlanmasını amaçlıyoruz. Kısacası, yerinde üretmek ve yerinde işlemek anlayışıyla çalışmalarımız artarak devam ediyor. Bu protokol de kırsal kalkınmaya önemli bir katkı sağlayacaktır.”

“411 danışmanımızı proje yapabilir hale getireceğiz”

    TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA’nın Kırsal Kalkınma Bileşeni IPARD Programı’nın Avrupa Konseyi tarafından 2008 yılında kabul edildiğini anımsattı.

    Daha sonra genişletildiğini ve bugün ülkenin 42 ilinde uygulama aşamasında IPARD I kapsamında 10 bin 300 civarında kişiye kaynak aktarıldığını dile getiren Bayraktar, IPARD II ile alakalı şu an sözleşmelerin devam ettiğini dile getirdi.

    İki çağrıda da yaklaşık 9 bin 107 civarında müracaat olduğunu, 1600 civarında sözleşmenin imzalanmış durumda olduğunu belirten Bayraktar, “Programın amacı, sektörü rekabete hazırlayabilmek, pazara açık bir sektör haline getirebilmek ve Avrupa standartlarına uygun üretim yapabilmek. Burada en önemli aktör kimdir derseniz, en önemli aktör danışmanlar. Çünkü burada anahtar kelime doğru ve kabul edilebilir projeler sunmak olduğuna göre danışmanlarımıza gerçekten büyük görevler düşüyor. İyi eğitim alan, konusuna hâkim olan, çiftçimizi iyi analiz edebilen ve bu manada kabul edilebilirliği yüksek projeler hazırlayan danışmanlara ihtiyaç var. Bu kapsamda biz de Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak 411 danışmanımızı proje yapabilir hale getireceğiz ve Türkiye’nin muhtelif illerinde bu arkadaşlarımız IPARD kapsamında proje yapmış olacaklar.” değerlendirmelerinde bulundu.

Verimlilik, kalite ve standart zorunluluğu vurgusu

    Türkiye’nin önünde Avrupa Birliği sürecinin olduğunu ve bir taraftan da Gümrük Birliğine tarımın entegrasyonunun konuşulduğu bu dönemde muhakkak suretle verimlilik, kalite ve standart konusunda belirli mesafeler almak zorunda olduklarına dikkati çeken Bayraktar, bu projelerin bu manada büyük katkı sağlayacağını düşündüğünü aktardı.

    Protokolden sonra da bu sürecin daha hızlı bir şekilde devam edeceğini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

    “Daha ciddi, daha önemli projeler yapacağız. Daha önemli kaynakların çiftçimize katkı yapmasını sağlayacağız. Özellikle böyle bir protokol hazırlanmasına irade koyduğunuz için çok teşekkür ediyorum. Değerli bürokratlarımıza, protokol imzalanması aşamasında büyük bir özveride ve gayrette bulunan TKDK Başkanımıza da gerçekten çok teşekkür ediyorum. Çok da arzulu ve heyecanlı davrandı, dolayısıyla kendisinin bu gayretlerini de takdir ettiğimizi ifade ediyorum. Ülkemize ve çiftçimize, Türk tarımına, ülke tarımına hayırlar getirmesini niyaz ediyorum.”

    Fakıbaba ve Bayraktar, konuşmaların ardından protokole imza atarak tüm yatırımcılara hayırlı olması temennisinde bulundu.

Eğitim TKDK’dan danışmanlık TZOB’dan

    Protokole göre, TZOB personeline Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı ve TKDK tarafından IPARD başvuru dosyası ve iş planı hazırlama eğitimi verilecek. Başlangıçta, yatırım tutarı düşük küçük çiftçilerin hazırlayacakları başvuru dosyaları ve iş planları TZOB personeli tarafından hazırlanacak. TZOB, yatırımcılarla danışmanlık sözleşmesi imzalayarak, danışmanlık hizmeti sunacak. Hazırlanan başvuru dosyaları ve iş planları için ilk aşamada hiçbir ücret talep edilmeyecek, projeler kabul edildiğinde TKDK'dan alınacak danışmanlık hibesiyle girişimci TZOB’a ücretini ödeyecek. Proje kabul edilmezse girişimciden hiçbir ücret talep edilmeyecek. Protokolle, sektörün ihtiyaçlarıyla uyumlu proje sayısının arttırılması ve hibelerden daha çok yatırımcının faydalanması amaçlanıyor.

5 protokol daha imzalanmıştı

    Çalışma kapsamında, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB), Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB), Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (SÜTBİR), Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) ile de protokol imzalanmıştı.

    Törene, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Mehmet Ali Cevheri, TKDK Başkanı Hakan Kalender, Bakanlık Bürokratları, TZOB Yönetim Kurulu üyeleri ve yatırımcılar katıldı.

    Cimer