Burdur İl Koordinatörlüğü

TKDK BURDUR TEKE YÖRESİ 2. TARIM VE HAYVANCILIK FUARINDA






          28 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında Burdur Fuar alanında düzenlenen Teke Yöresi 2. Tarım ve Hayvancılık Fuarının açılışına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Faruk Çelik, Vali Hasan Kürklü, Burdur Milletvekilleri Bayram Özçelik ve Mehmet Göker, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı ile diğer İl Protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.

          Fuar açılışında konuşan Bakan Çelik: Hayvancılıkta, Tarımda bir çok dev adımlar atmanın arefesindeyiz ama diğer taraftan da insanın elinden tutmaya çalışıyoruz. Mağdur, mazlum, vatansız insanların elinden tutmaya çalışıyoruz. Buradan şunu ifade edeyim Allah kimseyi vatansız bırakmasın. Şimdi bu güzel vatanda, şehit kanları ile sulanmış olan vatanda özgürce yaşıyoruz ama kıymetini ne derece biliyoruz. İnanıyorum ki bütün Burdurlular biliyor ama bilmeyenlere Burdur’dan sesleniyoruz bu Aziz vatan şehit kanları ile sulanmış bir vatandır. Buradan bir çakıl taşını vermeyiz, verdirtmeyiz Allah’ın izniyle”

          Kendilerinden beklentilerin çok olduğunu söyleyen Çelik “Bir çok istekler yapılıyor. Vatandaşımızın beklentileri olması saygıya değer. Tabi ki talep edeceksiniz. Hükümetin bir üyesi huzurlarınıza gelmiş, Bakanınız gelmiş tabi ki üreticilerimizin talepleri olacak. Şimdi bizim tarım alanımız belli, meralarımız belli. Bunları iyi kullanmak durumundayız Burdurlular. Bunun için yapılması gereken ne düzenleme varsa bunları gerçekleştireceğiz. Meralarımızı ne kadar iyi kullanırsak hayvancılığımız o derece iyi gelişecek demektir. Onun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.
  
         Bitkisel üretimde havza bazlı modele geçmek için çalışmaları olduğunu anlatan Çelik “Önümüzdeki dönemde bazı uygulamalarımız var. Bitkisel üretimde havza bazlı modele geçeceğiz. Neyi nerede ne zaman ne kadar ekeceksin bunu Ankara’da bakanlık olarak milletin üreticinin önüne koyacağız. Diyeceğiz ki şuraya şunu ekersen verimi fazla alırsın. Türkiye şu ürünleri ihraç ediyor. Bu ihraç ettiği ürünleri ekersen çiftçi kardeş para kazanırsın diyeceğiz. Şu ürünlerde fazlalık var. Buraya bunu ekmezsen zarar etmezsin diyeceğiz. Yani bilinçli bir şekilde araziye uygun, su durumuna uygun bunları karşılıklı konuşarak birlikte geleceği inşa edeceğiz. Hayvancılıkta aile işletmeciliği çok önemli. Hayvancılıkta biz bugüne kadar bankalar destek verirken 10 baş hayvanı esas alırlardı. Şimdi bunu Ziraat Bankası ile görüştük 5 büyükbaş hayvanı olan kredi alabilecek. Bu uygulamayı getirdik. Bu aile işletmeciliği açısından son derece önemli bir düzenleme. Önümüzdeki dönem Hayvan destekleri ile ilgili çok kalemden sizi kurtaracağız. Bir iki kaleme bunu topluyoruz. Süte destek vereceğiz, kesimde besiye destek vereceğiz, buzağıya destek vereceğiz. Bu destekleri biraz artıracağız. Allah’ın izniyle şu anda Türkiye’de hayvan sayımını yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönem hayvan varlığımız artarak devam edecek. 78 milyon daha uygun şartlarda et yiyecek. Üreticimiz memnun olacak. Tüketicimiz inşallah memnun olacak. Bunu yapmak için 81 ili geziyoruz" dedi.



          Damızlık İnek Yarışması Düzenlendi
          11. kez düzenlenen Damızlık İnek Yarışmasında 65 inek yarıştı.  İlk olarak kategori birincilerinin seçildiği yarışmada, Burdurlu Yetiştiricilerden Çetin Varol’un ineği Semenata 1. Laktasyon birincisi, Emine Çelik’in ineği Ceren 2. Laktasyon birincisi, Bahri Çakmak’ın ineği Dilek, 3. Laktasyon birincisi ve İfaket Yavuz’un ineği Hadise 4. ve üzeri laktasyon birincisi seçildi.

          Son bölüm, 4 kategoride en iyi ineğin seçilerek Şampiyonlar Şampiyonunun seçilmesi oldu. Şampiyonlar Şampiyonunun belirlenmesini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de izledi. Yarışmayı kazanan Şampiyonlar Şampiyonu Hadise’nin çelengini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, başına taktı. Bakan Çelik, Şampiyonlar Şampiyonu Hadise’nin yetiştiricisi İfaket Yavuz’a 10 bin TL para ödülü çekini takdim etti.

          Kurum Standımız Fuarda Göz Doldurdu

          Fuara ziyarete gelenler, standımıza uğrayarak Kurumumuz ve verdiği destekler hakkında bilgi aldı. IPARD II ile ilgili yoğun bir tanıtım gerçekleştirilerek potansiyel yatırımcılar tespit edildi. Yine standımızı ziyaret ederek bizleri onurlandıran Valimiz Hasan Kürklü’ye, Milletvekilimiz Bayram Özçelik’e, TKDK Isparta İl Koordinatörü Doç. Dr. Süleyman Gülcü’ye, TKDK Denizli İl Koordinatörü Murat Kar’a,  Belediye Başkanlarımıza, Kurum Müdürlerimize, Siyasi parti temsilcilerine, STK temsilcilerine ve vatandaşlarımıza çok teşekkür ederiz.














    Cimer