Burdur İl Koordinatörlüğü

TKDK YATIRIMLARI TEMSİLİ ÇEK DAĞITIM TÖRENİ




         “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Burdur İl Müdürlüğü Hizmet Binası Açılışı ve TKDK Yatırımları Temsili Çek Dağıtım Töreni”, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in katılımı ile 28 Nisan Perşembe günü saat 12.00’de düzenlendi. Törene Bakan Çelik’in yanı sıra Vali Hasan Kürklü, Burdur Milletvekilleri Bayram Özçelik ile il protokolü ve çok sayıda davetli katıldı.

          Çelik: TKDK ile hayata geçen bu projeler ile kırsalda yaşam kalitesi artacak
Kırsal kalkınma desteklerinin IPARD-II Programı ile 2020 yılına kadar devam edeceğini ifade eden Bakan Çelik, “TKDK ile kırsal kalkınma alanında kaliteli projelerin hayata geçtiğini görüyoruz. Burdur’da IPARD desteklerini 2020 yılına kadar devam ettireceğiz. Ayağınıza kadar gelmiş olan bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirerek Burdur’un kalkınması için üzerinize düşen görevi yapmanızı diliyorum.” dedi.

          TKDK tarafından yürütülen kırsal kalkınma desteklerinin birinci aşamasının tamamlandığını belirten Çelik, sözlerine şöyle devam etti:  “TKDK tarafından sağlanan destekler sonucunda Türkiye genelinde 7 milyar liralık yatırım gerçekleşti. Desteklenen işletmelerde 50 binin üzerinde kişiye istihdam sağlandı. Hayata geçen bu projeler ile kırsalda yaşam kalitesi, imkânlar artmış olacak. Dolayısıyla kente göçün önüne geçilmiş olacak. Şimdi de programın ikinci ayağı başladı. İnanıyorum ki bu süreçte müteşebbislerimizin sayısı çoğalacak, istihdam daha da artacaktır. Bu ve benzer projelere sizler de sahip çıkarsanız güçlü bireyler, güçlü iş dünyası ve güçlü Türkiye hedefimize ulaşırız.”

          TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı ise “2011 yılından itibaren IPARD-I Programı kapsamında 15 çağrı ilanına çıkan Kurumumuz, bu çağrılar sonucunda yaklaşık 11 bin proje ile sözleşme imzalamıştır. Bu projelerin yatırım tutarı yaklaşık 7 Milyar TL, verilecek hibe miktarı ise 3,4 Milyar TL’dir. Desteklenen işletmelerde 50 binin üzerinde kişiye istihdam sağlanmıştır. Kurumumuz, 1020 kadın girişimciye hibe desteği sağlayarak kırsal alanda çalışan kadın potansiyelini harekete geçirmiştir. Ayrıca gençlere sağladığımız avantajlarla 4.049 genç girişimcimiz kendi işletmesinin sahibi oldu. Ülkemiz genç ve dinamik bir nüfusa sahip. Bu bizim en büyük zenginliğimiz. TKDK olarak bu zenginliğimizi daha fazla işgücüne, daha fazla yatırıma dönüştürmeyi bu kapsamda ülkemizin ekonomik, sosyal, bölgesel kalkınmasına en üst seviyede destek olmayı, kaynaklarımızın en etkin şekilde kullanılmasını hedefliyoruz. ” şeklinde konuştu.

          “IPARD Programı ile kırsaldan kente göçün önüne geçmeyi hedefliyoruz”
2020 yılına kadar uygulanacak olan IPARD-II Programı hakkında da bilgi veren Antalyalı, “2015 yılsonu itibariyle IPARD-I Programı kapsamında proje alımını tamamladık. Kurumumuz, Ocak 2016’dan itibaren IPARD-II Programını uygulamaya başlamıştır. 2020 yılına kadar sürecek IPARD`ın 2.dönemi ile, IPARD-I`de olduğu gibi kırsal alanlarda AB standartlarında sürdürülebilir yatırımları hayata geçirerek buralardaki yaşam kalitesinin ve istihdam olanaklarının artırılması, özellikle tarımsal işletmelerimizin rekabet gücünün, pazarlama kabiliyetlerinin optimum seviyelere çıkarılması hedefleri ile çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yaklaşık 3,5 Milyar Liralık bir kaynağı girişimcilerimizin hizmetine sunmayı amaçladığımız IPARD-II Programında, IPARD-I’de olan tüm sektörleri desteklemekle birlikte başta yenilenebilir enerji yatırımları olmak üzere, makine parkları, yumurta tavukçuluğu, kaz yetiştiriciliği, manda eti, manda sütü ve mantar üretimi de destek kapsamına alındı. Ayrıca IPARD destekleriyle kırsal alanda kurulan her işletme ile sağladığımız istihdam sonucunda kırsaldan kente göçün önüne geçmeyi amaçlıyoruz. TKDK, kırsalda yatırımın yeni adresidir. Kurumumuz hibe programı ile kurulan AB standartlarındaki işletmeler ile ekonomimiz canlanıyor, ülkemiz kazanıyor.” dedi.

           18 Aralık 2015 tarihinde çıkılan IPARD-II Programı 1. Başvuru Çağrı ilanı sonuçları hakkında da bilgi veren Antalyalı, sözlerine şöyle devam etti: “Öncelikle hayvancılık alanında; et, süt ve yumurta üretimine yönelik başvuruları tamamladık. 11 Mart tarihinde başvuru kabul süreci tamamlanan bu sektörde toplamda 2.345 proje başvurusu aldık. Bu projeler için talep edilen hibe tutarı 3 Milyar TL’nin üzerindedir. 8 Nisan’da başvuru süreci tamamlanan işleme ve pazarlama sektöründen ise talep edilen destek miktarı yaklaşık 210 Milyon TL olan toplamda 135 proje başvurusu yapıldı. Yenilenebilir enerji, kırsal turizm, makine parkları, el sanatları, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, yerel ürünler, arıcılık gibi farklı alanlarda hibe verdiğimiz Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme sektöründe ise 6 binden fazla proje başvurusu yapılmıştır.”

            IPARD dışında kalan 39 İl için “Ulusal Kırsal Kalkınma Programı”
TKDK’nın kurulduğundan itibaren 42 ilde faaliyet gösterdiğini ancak kalan 39 ilin talepleri doğrultusunda bir çalışma gerçekleştirerek Türkiye’nin tamamında IPARD ve benzeri bir programı uygulamaya koyacaklarını ifade eden Antalyalı, “Kurumumuz, 64. Hükümet Eylem Planında da açıklandığı üzere kırsal kalkınma desteklerinin 81 İle yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda IPARD Programı dışında kalan 39 ilimiz için tamamen ulusal kaynaklar kullanılarak IPARD benzeri “Ulusal Kırsal Kalkınma Programı” uygulanacaktır. Bu amaçla ilgili illerimizde Koordinatörlüklerimizin kurulmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır.” ifadelerini kullandı.

         TKDK’nın Burdur’a kazandırdıkları

         2013 yılından itibaren proje kabulüne başlayan Burdur İl Koordinatörlüğümüz bugüne kadar 287 proje ile sözleşme imzalamıştır. Bu projelerin yatırım tutarı 161 Milyon, ödenecek destek miktarı ise 83 Milyon liradır. Bu miktarın 47 Milyon liralık kısmı yatırımcıların hesabına aktarılmıştır. Desteklenen bu tesislerde 235’i kadın olmak üzere toplam 717 kişiye istihdam sağlanmıştır.

         Et ve süt besiciliğinden kırsal turizme, arıcılıktan el sanatlarına kadar farklı alanlardaki birçok projeye destek veren Kurumumuz, özellikle süt üretimine yönelik 43 projeye sağladığı 53 Milyon lira destek ile Burdur’un kalkınmasına önemli bir katkı sağlamıştır.

          IPARD-II 1. Başvuru İlanı kapsamında Burdur ilimizden 25 adedi hayvancılık ile ilgili ve 131 adedi çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi sektöründen olmak üzere toplamda 156 proje başvurusu alınmıştır. Toplam yatırım tutarı yaklaşık 79 Milyon Lira olan bu projeler için yaklaşık 50 Milyon lira hibe talep edilmiştir.
Konuşmaların ardından Burdur’da TKDK’dan hibe desteği alan bazı yatırımcılara temsili çekleri verildi ve ardından hatıra fotoğrafı çekimi ile tören son buldu.





















Diğer Fotoğtraflara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz

http://burdur.tkdk.gov.tr/Galeri.aspx?Id=7718


    Cimer