Burdur İl Koordinatörlüğü

BURDUR IPARD I YATIRIMLARI TOPLU AÇILIŞI VE IPARD II LANSMAN TÖRENİ




        Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Avrupa Birliğinin aday ve potansiyel aday ülkeler için oluşturduğu Katılım Öncesi Yardım Aracı kapsamında yatırımcılara farklı sektörlerde hibe sağlamaktadır. 2011 yılından bu yana Kırsal Kalkınma Programı (IPARD I) kapsamında yatırımcıları hibe ile buluşturan TKDK, IPARD II Programına başlıyor.

        TKDK Burdur İl Koordinatörlüğü tarafından, IPARD I Yatırımları Toplu Açılışı ve IPARD II Lansman Töreni 25 Ocak Pazartesi günü Burdur Valisi Hasan Kürklü, Burdur Milletvekili Reşat Petek, Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu, Kaymakamlar, İl Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Karakaya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, Servet Olpak, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri ve yatırımcıların katılımıyla MAKÜ Konferans ve Sergi Salonunda düzenlendi.

         Törende açılış konuşmasını TKDK Burdur İl Koordinatörü Mesut Yıldıran; “2015 yılı sonu itibarıyla IPARD I programını tamamlamış bulunmaktayız. 2011 yılında Türkiye çapında 4 sözleşme ile başladığımız bu yolda bugün 11 bin yatırımcımızla sözleşme imzaladık. Bu 11 bin projenin yatırım tutarı 6 milyar TL’dır ve TKDK, bu 6 milyar TL’nın 3,5 milyar TL’nı yatırımcılara hibe olarak vermiştir. Bugünde Burdur İlimizde IPARD II Lansman toplantısıyla aynı zamanda IPARD I Programı kapsamında yatırım süreci tamamlanan 222 tesisin toplu açılışını gerçekleştireceğiz.” dedi.



TKDK’NIN BURDUR’A KAZANDIRDIKLARI
İl Koordinatörü Yıldıran, sözlerinin devamında “Burdur’da 2013 yılından itibaren 7 çağrı ilanına çıkan TKDK, toplam 292 proje ile sözleşme imzalamıştır. Bu 292 projenin toplam yatırım tutarı yaklaşık 145 Milyon TL, ödenecek destek miktarı ise yaklaşık 83 Milyon TL’dır. Aralık sonu itibariyle yaklaşık 45 Milyon TL hibe ödemesi gerçekleştirilmiş, geriye kalan miktar ise projelerin bitmesiyle birlikte yatırımcıların hesabına aktarılacaktır.
Destek verilen işletmelerde toplam 390 kişiye istihdam sağlanmıştır.
292 proje içerisinde süt hayvancılığından, kırsal turizme kadar toplam 7 sektörden projeler hayata geçirildi.
TKDK hibeleri ile genç ve kadın girişimcilerin proje yapması teşvik edilmektedir. Bugüne kadar İlimizde yapılan yatırımlar için 40 yaş altı 105 genç girişimci ve 46 kadın girişimci Kurumumuzdan hibe alarak kendi işletmesinin sahibi olmuştur.
Daha önce 9, 10 ve 11. Çağrı Döneminden 32 projenin açılışı yapılmıştı. Bugünde 222 projenin açılışını gerçekleştireceğiz. Sözleşmesi imzalanmış; ancak ödemesi tamamlanmamış 34 projenin açılışlarını da inşallah ilerleyen dönemlerde yapacağız. Açılışı yapılacak olan 222 projenin toplam yatırım tutarı 34 Milyon TL’dır. Bu projelere 18 Milyon TL hibe ödemesi gerçekleşmiştir.
Açılışı yapılacak 222 projenin sektörel dağılımı aşağıdaki gibidir.
  • 13 adet Süt Hayvancılığı Projesi
  • 5 adet Besicilik Projesi
  • 3 adet Süt İşleme Projesi
  • 198 adet Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği ve Arıcılık Projesi
  • 3 adet Kırsal Turizm Projesidir.“ şeklinde konuştu.
IPARD II 1. BAŞVURU ÇAĞRI İLANI
         İl Koordinatörü Yıldıran sözlerini “IPARD II kapsamında Türkiye çapında 801 milyon Avro’su AB, 244 milyon Avro’su Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılanmak üzere toplamda 1 milyar 45 milyon Avro hibe desteği verilmesi planlanmıştır.

         Hedefimiz 2020 yılına kadar sürecek bu yeni dönem ile üretimde kaliteyi arttırarak daha modern ve daha çok istihdam sağlayan, sürdürülebilir projeleri hayata geçirmektir.

         Bu kapsamda IPARD II programında IPARD I ‘de olan tüm sektörleri desteklemekle birlikte  “manda yetiştiriciliği”, “kaz yetiştiriciliği”, “mantar yetiştiriciliği”, “yenilenebilir enerji yatırımları” ve “makine parkları” gibi yeni yatırım fırsatları da programa dahil edilmiştir. Ayrıca hibe oranları artık % 70 e kadar çıkmaktadır. Böylece IPARD II ile daha önce destekleyemediğimiz sektörlerdeki yatırımcılara da ulaşarak hibe alanlarımızı genişletmeyi hedeflemekteyiz. 

         IPARD II Programı Birinci Başvuru Çağrı İlanı kapsamında proje başvuruları; et ve süt üretimi ile yumurta tavukçuluğu için 25 Ocak – 26 Şubat 2016 tarihlerinde; et ve süt ürünlerinin, meyve ve sebze ile su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlar için 29 Şubat - 25 Mart 2016 tarihlerinde; arıcılık, bitkisel üretim, yerel ürünler, kırsal turizm, kültür balıkçılığı, makine parkları ve yenilenebilir enerji alanlarına yönelik yatırmalarda ise 28 Mart - 22 Nisan 2016 tarihlerinde kabul edilecektir.

         IPARD I’den edindiğimiz tecrübeyle IPARD II programında da Burdur’da yatırımların katlanarak artacağını düşünüyor ve temenni ediyorum.”  diyerek tamamladı.



        TKDK’nın IPARD II Programının Burdur için hayırlı olmasını dileyen Burdur Milletvekili Reşat Petek “TKDK’nın Türkiye genelinde olduğu Burdur İlimize de çok büyük katkıları olmuştur. Bu desteklerden vatandaşlarımızın en iyi şekilde istifade ederken, bu çalışmaları yürüten arkadaşlara kolaylıklar ve başarılar diliyorum. Yine bu açılışı yapılan bu yatırımların Burdur İlimize hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.



         Burdur Valisi Hasan Kürklü Kırsal kalkınmanın ülke için önemine vurgu yaparak başladığı konuşmasında, son dönemdeki kırsal kesimlerden şehirlere olan göçün önlenmesine işaret etti. İnsanımızın doğdukları yerde doymalarının önemli olduğunu dile getirdi.

        %70’e varan hibelerin değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Vali Kürklü, bu noktada da tanıtım faaliyetlerinin iyi yapılmasını söyleyerek ilçelerde gerekli kurumlarında bu konuda yatırımdan faydalanacak kişilere yol gösterme konusunda yardımcı olmasını istedi.

        Vali Kürklü sözlerini “IPARD fonlarından faydalanıp çevresine ve ilçesine örnek olan siz değerli yatırımcılarımıza da hayırlı olsun. IPARD II döneminin tüm halkımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.” diyerek tamamladı.

         Protokol konuşmalarından sonra 222 projeyi temsilen 11 ilçeden birer proje sahibine temsili çekleri takdim edildi. Son olarak TKDK’nın destek verdiği 222 projenin protokol üyeleri ve yatırımcılar ile birlikte kurdele kesilerek açılışı yapıldı.





Diğer fotoğraflar için aşağıdaki linki tıklayınız

http://burdur.tkdk.gov.tr/Galeri.aspx?Id=7597





    Cimer