Burdur İl Koordinatörlüğü

IPARD Uygulamaları Değerlendirme Toplantısı Proje Danışmanlık Sektörü




          Kurumumuz, AB’den 2011 yılında alınan mali yetki ile IPARD fonlarını küçük ve orta ölçekli işletmelerle buluşturmaya devam etmektedir. Dört yıllık süreçte ülke ekonomisine 5,8 milyar TL yatırım kazandıran Kurumumuz, IPARD I Programının sektörel perspektifte değerlendirdiği toplantılar düzenlemektedir. İlki kanatlı sektörüne ilişkin düzenlenen söz konusu toplantıların ikincisi, 26 Ekim 2015 tarihinde proje danışmanlık sektörünü yönelik olarak düzenlendi.

          Ankara’da, Holiday Inn Otel'de düzenlenen toplantıya Kurum Başkanı Ali Recep Nazlı, kurum yöneticileri, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü KKYDP Çalışma Grup Sorumlusu Hamza Yıldız, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanlığından Süleyman Arıkboğa, Ankara Kalkınma Ajansından Aybars Erdemli, danışmanlık sektörü temsilcileri ve Kurumumuz uzmanları katıldı. Düzenlenen toplantıda danışmanlık sektörünün mevcut durumunun incelenmesi ve gelecek dönem IPARD II yatırımlarına yönelik sektör sorunlarının görüşülmesi ve çözüm önerileri geliştirilmesi hedefleniyor.

        Toplantıya katılan Kurum Başkanı Nazlı, Türkiye'de çok önemli bir sektör olan proje danışmanlık sektörünün konuşulacağını belirterek, TKDK'nın 2011 yılı Ağustos ayından beri hibe dağıttığını, bugün itibarıyla da yaklaşık 11 bin sözleşme imzalandığını söyledi. Nazlı, "Bizim 11 bin projemizden 100 binlik istihdam hedefimiz var. Bu noktada da hedefimize büyük bir hızla ilerliyoruz. Yakın zamanda IPARD II'nin ilk çağrısına çıkacağız. Danışmanlık sektörüyle alakalı meslek standardı belirleyelim ve Mesleki Yeterlilik Kurumu öncülüğünde sınav yapalım, başarılı olanları ilan edelim.” ifadelerinde bulundu.
 
         Türkiye genelinde proje anlamında 3 milyar TL hibe olmak üzere 6 milyar TL’lik yatırım gerçekleştirildiğini ifade eden Nazlı, IPARD I programına başlarken varolan tanıtım, ön finansman ve danışmanlık sorunlarından tanıtım ve ön finansman sorunlarını çözdüklerine dikkati çeken Nazlı, danışmanlık sektöründe ise istenilen seviyeye gelemediklerine bildirdi. Yakın zamanda IPARD II'nin ilk çağrısına çıkacaklarına işaret eden Nazlı, IPARD II'ye geçmeden danışmanlık sektörüyle alakalı Mesleki Yeterlilik Kurumu ile yaptıkları işbirliği çalışmasının sonlarına geldiklerini belirtti. Nazlı, sektörle alakalı meslek standardının belirlenmesi amacıyla Mesleki Yeterlilik Kurumunun öncülüğünde bir sınav yapacaklarını ve başarılı olanların ilan edileceğini bildirerek, şöyle konuştu: "Danışmanlarla ilgili yıllarca konuşulan sıkıntıların çözümü adına biz böyle bir yola girdik. Bu yolda ciddi bir mesafe kaydettik. Bu hafta olmazsa önümüzdeki hafta protokol imzalıyoruz. Bunun akabinde danışmanlara bir eğitim vermeyi planlıyoruz. Burada son ödeme talep aşamasında yaşanan sıkıntılar ile IPARD II ile ilgili bilgilendirmeler yapılacak."

        Danışmanlık sektörünün sadece TKDK'yı değil, tüm sektörleri ilgilendirdiğine dikkati çeken Nazlı, bu sektörün profesyonel bir noktaya gelmesinin herkes için iyi olduğunu kaydetti. Danışmanların da Kurumun paydaşları arasında yer aldığını belirten Nazlı, "Biz gelişirken onları da geliştirmeliyiz ve bu sektöre ciddi manada profesyonellik katmalıyız. Bunu sağlarsak Türkiye'deki hibe programları rahatlama yaşayacak." diye konuştu.

        Kurumun yaptığı çalışmaların birçok ülkenin dikkatini çektiğini vurgulayan Nazlı, Makedonya, Bosna Hersek gibi ülkelerin TKDK'ya başvurduklarını ve fon kullanma oranlarını artırmak istediklerini söyledi. Fransa, Polonya gibi ülkelerle işbirliği protokolü imzaladıklarını ifade eden Nazlı, "Böylece hem biz kapasitemizi onlara açtık hem de onlardan alabileceğimiz şeyler varsa aldık. AB dışında D8 ülkeleri ve İslam İşbirliği Teşkilatına da bir takım eğitimler ve kapasite geliştirme çalışmaları yapıyoruz." dedi.

    Cimer